Комплет целивајућих икона

Комплет целивајућих икона

У богослужбеном годишњем кругу јавља потреба за великим бројем целивајућих икона, како би се испратио његов ток и динамика. Стога се у нашим храмовима срећемо са проблемом њиховог чувања, смештања у олтарски простор и привременог одлагања до поновне употребе. Често услед премештања и претраживања икона долази до њиховог оштећења. Поред тога ретко где имамо све потребне иконе минејског, триодског и пентикостарског одсека. Складиштење и чување икона у олтарском простору отежава и њихова неједнообразност, разлика у изведби и величини свих потребних икона.

Имајући у виду све ово осмислили смо комплет целивајућих икона у измењивом раму. Овај производ је веома практичан и користан свакој цркви и манастиру. Уз помоћ њега се решава проблем целивајућих икона за целу богослужбену годину, у минејском, триодском и у пентикостарском периоду. Као такав је пригодан приложнички дар за сваку цркву и манастир. Комплете изређујемо у две основне изведбе: А и Б са могућношћу избора 80 или 110 икона у комплету. У верзијама комплета са 80 икона иде један рам, док у верзијама са 110 икона иду два рама за целивајуће иконе. Тако да ознаке комплета изгледају овако: А-80 (верзија А, један рам и 80 икона), А-110 (верзија А , два рама и 110 икона), Б-80 (верзија Б, један рам са 80 икона) и Б-110 (верзија Б са два рама и 110 икона).

Комплет А, састоји се од:

- Картонске луксузне кутије са магнетом и канвас текстуром, унутар које се чувају  пластифициране иконе.

- Измењивог рама за иконе (комплет А-80) или два у проширеној верзији комплета са 110 икона (комплет А-110): Рам је израђен од раскошне лајсне, окован и украшен металним украсима . Од назад се отвара и брави, како би се могле мењати иконе по потреби.

- Икона, којих има:

80 - Углавном све иконе годишњег круга када се у парохијским храмовима служи Литургија, црвено и црно слово. Или у проширеној верзији комплета

110 - У овом проширеном броју предложака поред икона годишњег круга  покривени су сви случајеви преклапања покретних и непокретних празника, попразнства, као и случајеви када се славе два светитеља или догађаја у исти дан... (икона Божића и Сабора Богородице или архиђ. Стефана, Василије Велики и Обрезање Господње... и сл.) Подељене су на Минејски и Триодски (Пентикостарски део). Осим икона минејског богослужбеног круга овај комлет је проширен са иконама припремних недеља Великог поста, иконама недеља Великог поста, као и иконама седмица после Васкрса, такође садржи и више икона светитељских празника.

Иконе су двострано пластифициране и заштићене, како од УВ зрака , тако и од влаге и прљавштине. Као такве потпуно су водоотпорне, водопериве и самим тим дуготрајне, погодне за свакодневну богослужбену употребу. Све иконе су унифициране, израђене у византијском стилу, имају исту позадину и слова.

 

Комплет Б, састоји се од:

- Дрвене (махагони) дубље луксузно израђене и кутије оковане и украшене богатијим ливеним металним украсима, унутар које се чувају  пластифициране иконе.

- Икона, којих има 80 или 110.

- Измењивог главног рама за иконе (комплет Б-80 и Б-110): израђеног од двоструке лајсне (стакло одстојава од иконе), окованог и украшеног металним украсима и цирконима. Спољашња лајсна је ручно позлаћена шлаг-метал златним листићима. Од назад се отвара и брави, како би се могле мењати иконе по потреби.

- Додатног измењивог рама (комплет Б-110), мало једноставније изведбе, израђен од сличне лајсне (такође ручно позлаћене), тако да са првим рамом чини складну целину. Такође се од назад отвара и брави. Служи за случај када се преклапају празници минејског и триодског (пентикостарског) богослужбеног круга или када се славе два празника у исти дан; када у попразнство неког великог празника падне светитељски празник... и сл. Једноставније речено: увек када је потребно изнети две иконе за целивање.

Иконе у верзији комплета А-80 и Б-80:

Додатне иконе у проширеним верзијама комплета А-110 и Б-110